7 ΜΕΡΕΣ ΠΟΝΤΟΣ

7 ΜΕΡΕΣ ΠΟΝΤΟΣ

per person

Ένα ταξίδι στον Πόντο, σε έναν τόπο φορτωμένο με μνήμες και ιστορία από την παρουσία των Ελλήνων, είναι ένα ταξίδι-σταθμός στη ζωή κάθε ταξιδιώτη.Η επιστροφή στην χαμένη πατρίδα, θα μας γεμίσει εικόνες και αναμνήσεις και θα μας μεταφέρει ιστορίες από την εποχή που οι Έλληνες θαλασσοπόροι ξεκίνησαν να κατακτήσουν την όλο κινδύνους θάλασσα του «Άξενου» Πόντου. Ιστορίες από τους 26 αιώνες ζωής του Ποντιακού ελληνισμού, πριν καταλήξει στον τραγικό ξεριζωμό.


Αναχωρήσεις:

Νοέμβριος: 7

Μάρτιος: 20

Απρίλιος: 10, 30

1
ΜΕΡΑ 1: ΑΘΗΝΑ-ΑΓΚΥΡΑ-ΣΑΦΡΑΝΜΠΟΛΙΣ
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και πτήση για την Άγκυρα, την πρωτεύουσα της Τουρκίας, μέσω Κων/πολης.

Φτάνοντας, θα αναχωρήσουμε για την Σαφράνμπολις (Θεοδωρούπολη), τη γραφική πόλη του σαφράν, που έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Εδώ θα δούμε τα περίπου 150 σωζόμενα παραδοσιακά της σπίτια, που αποτελούν δείγματα της ιδιότυπης οθωμανικής αρχιτεκτονικής των τελευταίων δεκαετιών του 19ου αιώνα. Η πόλη είναι φημισμένη για τα νοστιμότατα λουκούμια της, καθώς και για τα σταφύλια Çavus, γλυκά με πολύ λεπτή φλούδα.

Περίπατος στην πόλη κι έπειτα τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας & διανυκτέρευση.
2
ΜΕΡΑ 2: ΣΑΦΡΑΝΜΠΟΛΙΣ-ΣΙΝΩΠΗ-ΑΜΑΣΕΙΑ
Στη σημερινή μας διαδρομή, θα βρεθούμε κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας και θα επισκεφθούμε τη Σινώπη, την αρχαιότερη ελληνική πόλη του Πόντου.

Σειρά έχει η Αμάσεια, η πιο γραφική από τις εσωτερικές πόλεις του δυτικού Πόντου, χτισμένη στην όχθη του αρχαίου ποταμού Ίρη. Το 300 π.Χ., η Αμάσεια έγινε πρωτεύουσα των Μιθριδατών βασιλιάδων του Πόντου, οι οποίοι ενίσχυσαν την περιοχή με πύργους και τείχη.

Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.
3
ΜΕΡΑ 3: ΑΜΑΣΕΙΑ-ΣΙΒΑΣ(ΣΕΒΑΣΤΕΙΑ)
Πρωινό κι αναχώρηση για το Σιβάς, η άλλο Σεβάστεια των ρωμαϊκών χρόνων, που αποτελούσε μεγάλη και σπουδαία εμπορική πόλη.

Μετά την άφιξή μας, θα επισκεφθούμε διάφορα μνημεία από την εποχή των Σελτζούκων, οι οποίοι κατέβαλαν την πόλη το 1071 και την ονόμασαν Σιβάς.

Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο & διανυκτέρευση.
4
ΜΕΡΑ 4: ΣΙΒΑΣ(ΣΕΒΑΣΤΕΙΑ)-ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ
Πρωινό κι αναχώρηση για τη Σαμψούντα, την αρχαία Αμισό, μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Τουρκίας, στον Εύξεινο Πόντο.

Άφιξη κι επίσκεψη της πόλης. Τέλος, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας & διανυκτέρευση.
5
ΜΕΡΑ 5: ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ-ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ-ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ
Αναχώρηση νωρίς το πρωί για τη γειτονική πόλη της Κερασούντας, την αρχαία αποικία της Σινώπης κι εδώ που μέχρι το 1922 ο ελληνικός πληθυσμός αποτελούσε τη μεγάλη πλειοψηφία.

Μετά τη βόλτα μας, θα αναχωρήσουμε για την Τραπεζούντα, τη «μικρή Κων/πολη», όπως ονομάζεται, που μετά την άλωση της Πόλης το 1453, έμεινε για λίγο ο τελευταίος προμαχώνας του βυζαντινού πολιτισμού. Κατά την ξενάγησή μας, θα επισκεφθούμε την Εκκλησία της Αγίας Σοφίας του 13ου αιώνα, το μόνο βυζαντινό μνημείο σ' ολόκληρο τον Πόντο που έχει αναστηλωθεί και λειτουργεί ως μουσείο.

Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο & διανυκτέρευση.
6
ΜΕΡΑ 6: ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ (ΞΕΝΑΓΗΣΗ)-ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ-ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ
Ξενάγηση στην πόλη της Τραπεζούντας κι επίσκεψη στην Εκκλησία της Αγίας Σοφίας, αλλά και το Fatih Camii, το τζαμί του Πορθητή, που πρόκειται για παλιά εκκλησία της Παναγίας της Χρυσοκεφάλου. Ήταν ο μητροπολιτικός ναός της αυλής της Τραπεζούντας κι εδώ λάμβαναν χώρα όλες οι επιβλητικές τελετές, όπως στέψεις, κηδείες και ταφές αυτοκρατόρων και μητροπολιτών στα 258 χρόνια της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας.

Θα δούμε, επίσης, το Φροντιστήριο Τραπεζούντος, το μεγαλύτερο σχολείο της Ανατολής, την έπαυλη του τραπεζίτη Καπαγιαννίδη (Αρχοντικό Ατατούρκ) και άλλα παλλιά αρχοντικά της πόλης.

Έπειτα, θα αναχωρήσουμε για το ιερότερο προσκύνημα της ποντιακής γης, το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, ίσως τον σημαντικότερο σταθμό στο ταξίδι μας στον Πόντο. Το μοναστήρι είναι λαξεμένο σε μια σχισμή του βράχου στις Ποντιακές Άλπεις και σε υψόμετρο 1,300μ. Η μονή ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα στο σημείο που βρέθηκε η αγιογραφημένο από τον Απόστολο Λουκά εικόνα της Παναγίας. Το 1923 η Μονή Σουμελά λεηλατήθηκε, κάηκε κι εγκαταλείφθηκε. Το 1938 ο μοναχός Αμβρόσιος ο Σουμελιώτης επέστρεψε στη μονή και μετέφερε στην Ελλάδα μαζί με μερικά ιερά κειμήλια και την κρυμμένη εικόνα της Παναγίας.

Η εικόνα τοποθετήθηκε στην ομώνυμη Μονή της Παναγίας που χτίστηκε το 1951 στην καστανιά Ημαθίας. Όλα τα κτίσματα της μονής βρίσκονται, δυστυχώς, σε θλιβερή κατάσταση εξαιτίας των βανδαλισμών που έχουν προκληθεί, ενώ πολλές από τις υπέροχες αγιογραφίες έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες φθορές. Τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης και αναστήλωσης της μονής.

Επίσκεψη και επιστροφή στην Τραπεζούντα. Διανυκτέρευση.
7
MERA 7: ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ-ΑΘΗΝΑ
Μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση επιστροφής μας, μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

Περιλαμβάνονται:

 • Αεροπορικά εισιτήρια.
 • Ξενοδοχεία 4*, 5* προσεκτικά επιλεγμένα (από τα καλύτερα σε κάθε περιοχή).
 • Ημιδιατροφή καθημερινά.
 • Μεταφορές, περιηγήσεις, ξεναγήσεις όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
 • Έλληνας τοπικός αρχηγός που είναι και διπλωματούχος ξεναγός.
 • Έλληνας αρχηγός επιπλέον του τοπικού.
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.

  Δεν Περιλαμβάνονται:

 • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας. (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.α.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη, και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων (220€).
 • Φιλοδωρήματα, αχθοφορικά (προαιρετικά).
 • Οι είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους (πληρώνονται τοπικά περίπου: (95€).

  Σημειώσεις:

  Tο διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ από την ημερομηνία εξόδου από την κάθε χώρα.

 • Αναχώρηση 7/11/2023

  Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι
  Δίκλινο 799€ 220€
  Twin Room 799€ 220€
  Τρίκλινο 799€ 220€
  Μονόκλινο 1,099€ 220€


  Αναχώρηση 20/03/2023

  Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι
  Δίκλινο 799€ 220€
  Twin Room 799€ 220€
  Τρίκλινο 799€ 220€
  Μονόκλινο 1,099€ 220€


  Αναχώρηση 10/04/2023

  Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι
  Δίκλινο 799€ 220€
  Twin Room 799€ 220€
  Τρίκλινο 799€ 220€
  Μονόκλινο 1,099€ 220€


  Αναχώρηση 30/04/2023

  Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι
  Δίκλινο 799€ 220€
  Twin Room 799€ 220€
  Τρίκλινο 799€ 220€
  Μονόκλινο 1,099€ 220€